Makasiini

Makasiini

lauantai 9. tammikuuta 2016

Pääjohtajan lohduttomat tulevaisuudennäkymät

Pääjohtaja Juhani Kostet kritisoi 5.1.2016 julkaistussa blogikirjoituksessaan poikkeuksellisen voimakkaasti opetus- ja kulttuuriministeriötä Museoviraston määrärahojen ja museoiden valtionosuuksien leikkauksista. Pääjohtajan arvion mukaan kulttuuriperinnön säilyttämisellä on moninaisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan ja museoalan toimintamahdollisuuksien kurjistamisella on vastaavasti laajat yhteiskunnalliset seuraukset.

Museovirasto on se valtionhallinnon keskusvirasto, jonka tehtäviin kuuluu huolehtia valtakunnallisella tasolla kansallisen kulttuuriperinnön säilymisestä ja kulttuuriympäristön kestävästä käytöstä. Juhani Kostetin mukaan kulttuuriperinnön vaalimiseen sekä sen sosiaalisten ja taloudellisten hyötyjen turvaamiseen tarvitaan paitsi yhteiskunnallista vaikuttamista, myös viranomaistoimintaa. 

”Kulttuuriperintö on yhteistä pääomaa, jonka avulla voimme ymmärtää toimintaamme osana historiaa ja tulevaisuutta. Kulttuuriperintö on myös taloudellisesti merkittävä voimavara ja tärkeä innoituksen lähde suomalaiselle luovuudelle.”

Pääjohtaja Kostet arvio Museoviraston resurssien leikkaamisen vaikuttavan viraston oman toiminnan lisäksi monella muulla tavalla yhteiskunnassa. Hän mainitsi mm. kulttuuriympäristön suojelua koskevat lausunnot, joita tarve jatkuvasti lisääntyy. Museovirasto ei voi jatkossa vastata tähän tarpeeseen, sillä asiantuntijoita on liian vähän tai asioiden valmistelu kestää kauan. 

”Kulttuuriympäristön asiantuntijat ovat mukana kaavoitushankkeissa ja antavat vuosittain tuhansia lausuntoja. Jos resursseja näistäkin tehtävistä leikataan, seuraukset saattavat olla kohtalokkaita. Kaavoitushankkeet viivästyvät ja keskeyttävät monia nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tärkeitä työllistäviä hankkeita. Museoviraston ja museoiden restauroinnin asiantuntijat ovat olleet mukana lukemattomissa peruskorjaushankkeissa pitämässä huolta kulttuuriarvojen säilymisestä. Tämäkin työ on pahasti vaarantunut tilanteessa, jossa restaurointihankkeita on yhä enemmän.”

Juhani Kostetin mukaan Museoviraston määrärahojen leikkaukset ovat jo vakavasti heikentäneet viraston kykyä toimia kulttuuriperinnön vaalijana. Hänen mukaansa Museovirasto on kaikesta huolimatta viime vuosina uudistunut vahvasti, mutta resurssien leikkauksien jatkaminen vie virastolta edellytykset vahvistaa kulttuuriperinnön vaikutuksia hyvinvoinnin lisäämisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti